Nedumeriri: „În duh și adevăr” (1)

Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte. Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr.

Dumnezeu Cuvântul a luat trup, într-adevăr, toată firea omenească inclusiv corporalul, ca să ne anunțe că trupul este inutil în închinare?

Este acest verset unul definitoriu, sau trebuie contextualizat cu toată învățătura lui Iisus despre trup, sau poate chiar cu toată învățătura Noului Testament despre trup, sau poate și cu învățătura Vechiului Testament despre trup?

Publicitate

2 gânduri despre &8222;Nedumeriri: „În duh și adevăr” (1)&8221;

 1. Versetele de la Ioan 4:23-24 trebuie aşezate în context pentru a fi înţelese:

  „19. Femeia I-a zis: Doamne, vad ca Tu esti prooroc.
  20. Parintii nostri s-au inchinat pe acest munte, iar voi ziceti ca in Ierusalim este locul unde trebuie sa ne inchinam.
  21. Si Iisus i-a zis: Femeie, crede-Ma ca vine ceasul cand nici pe muntele acesta, nici in Ierusalim nu va veti inchina Tatalui.
  22. Voi va inchinati caruia nu stiti; noi ne inchinam Caruia stim, pentru ca mantuirea din iudei este.
  23. Dar vine ceasul si acum este, cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar, ca si Tatal astfel de inchinatori isi doreste.
  24. Duh este Dumnezeu si cei ce I se inchina trebuie sa i se inchine in duh si in adevar.”
  (Ioan 4:19-24)

  Deci, închinarea în duh şi adevăr e închinarea care nu e legată de vreun spaţiu geografic, fie el Muntele Garizim sau Ierusalimul.
  Căci Duhul lui Dumnezeu este peste tot pământul, nu doar la Garizim sau Ierusalim.

 2. Și eu am cerut răspuns la această întrebare… și iată: trupul, similar construcției unei biserici materiale, atunci când e mai de valoare decât Altarul pe care îl ,,îmbracă,,, nu mai e nici în duh, nici în adevăr. Poți fi Ierusalimul, care afirmi că numai cine se închină acolo sau ,,ca mine,,, se va mântui. Însă, Iisus Hristos în toată Lucrarea sa pământească a arătat că dintre neamuri, adică păgânii după iudei, sunt oameni care au o credință mai mare… sau așa a întunecat temporar mințile multor iudei, pentru ca și restul omenirii să se altoiască în Viță. Dacă Biserica e Vie și este condusă de Hristosul, atunci orice biserică/trup care deviază de la Învățătura Dumnezeului cel Viu, Cel care a venit linia de trup iudaică, nu mai are dreptul să se auto-intituleze ca fiind cea adevărată.
  Cât am putut înțelege, nu cred că Iisus este fericit ca bisericile/ trupurile să se certe între ele care e mai adevărată… de aceea, fiecare individ va ști dacă este în Duhul Lui sau în Adevărul care este El. Iar semnele prezenței Duhului Sfânt în gândirea, vorbirea și faptele omului le știm cu toții.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s