software gratis

Catalog de software gratuit pentru sistemele de operare din familia Windows.

Editare şi procesare de texte

  • OpenOffice.org. În afară de Windows, al doilea software celebru de la Microsoft folosit de o mare parte a utilizatorilor de PC este Microsoft Office. Acesta din urmă costă cel puţin 400 ron pentru folosire personală sau educaţională, depăşind 600 ron pentru celelalte tipuri de licenţe. Puţini ştiu dar şi mai puţini folosesc suita office gratuită (liberă) OpenOffice.org, care conţine programe echivalente Word (Writer), Excel (Calc), Powerpoint (Impress), Acccess (Base). OpenOffice.org nu are eleganţa vizuală şi poate nici cele mai avansate funcţii ale corespondetului său comercial, Microsoft Office, dar are avantajul net că este GRATUIT. Include o binevenită funcţie de export PDF, iar kitul de instalare este mult mai mic decat MS Office, are cam 120 MB. Disponibil şi pentru Mac şi Linux.
  • Google Docs: editor online de documente (similar Word), prezentări (similar PowerPoint), spreadsheet (similar Excel). Funcţionează şi offline în Google Chrome, şi in Firefox împreună cu extensia Google Gears.
  • Notepad++ – editor avansat, rapid şi compact de text şi de cod sursă pentru programe. Poate fi folosit şi ca înlocuitor de notepad.
  • Crimson Editor – editor cod sursă programe. Suportă mai mult de 100 limbaje de programare (prin evidenţierea sintaxei), fiind destinat mai mult programatorilor.
  • DiffMerge – aplicaţie care permite compararea vizuală şi comasarea diferenţelor în fişierelor text. Disponibil şi pentru Mac şi Linux.
  • WinMerge – similar DiffMerge, permite compararea vizuală şi comasarea diferenţelor în fişierelor text.

Recomandate: OpenOffice.org, Notepad++, şi DiffMerge.

Vizualizare şi creare fişiere PDF

  • FoxIt Reader – oferă o interfaţă foarte asemănătoare cu Adobe Reader la o dimensiune a kitului de instalare mult mult mai mică. Este mai rapid şi mai robust în deschiderea şi afişarea documentelor decât Adobe Reader. Gratuit doar pentru folosire personală noncomercială.
  • PDF-XChange Viewer – vizualizare şi adnotare fişiere PDF. Se poate adăuga şi evidenţia text, notiţe şi alte adnotari (inclusiv un set standar de ştampile gen CONFIDENTIAL, Top Secret, etc). Din cauza facilităţilor oferite este cea mai bună alegere din gama de utilitare vizualizare PDF.
  • Adobe Reader – este probabil cel mai cunoscut program de vizualizare fişiere PDF, făcut de firma Adobe, cei care au şi creat formatul PDF. Versiunea curenta are un kit de instalare destul de măricel, Reader devenind din ce in ce mai încărcat de la o versiune la alta deşi face ce a făcut şi mai demult, adica afişeasză fişierele PDF.
  • PDFCreator – se instalează ca imprimantă virtuală permiţând printarea în format PDF din orice program care are funţia de print. Fişierul rezultat are o mărime destul de mică.
  • BullZip PDF Printer – similar PDFCreator, se instalează ca imprimantă virtuală permiţând convertirea oricărui document printabil sau imagine în format PDF. În plus oferă posibilitatea de combina fişiere PDF, protecţie cu parolă, şi adăugarea de text personalizat „watermark”.

Recomandate: FoxIt Reader dacă doriţi doar viteză şi vizualizare, PDF-XChange Viewer pentru funcţii de editare şi adnotare şi PDFCreator.

Vizualizare şi editare de imagini

  • IrfanView – Este un foarte rapid şi compact program pentru vizualizare imagini. Include multe alte opţiuni printre care prezentare (slideshow), conversie în serie (batch), ajustare, editare, redimensionare, creare de panorama din imagini multiple, rotire automata în funcţie de datele EXIF, şi multe altele. Funcţionalitatea poate fi extinsă prin plug-inuri. Gratuit doar pentru folosire necomercială.
  • FastStone Image Viewer – este un program pentru afişare, vizualizare, convertire şi editare de imagini cu o interfaţă uşor de folosit şi un set bogat de opţiuni printre care redimensionare, redenumire, decupare (crop), ajustarea culorilor (întărirea contrastului, estompare, luminozitate, contrast, convertire în gri, sepia, negativ, ajustare roşu/verde/albastru), filigran (watermark), îndepărtare ochi roşii, comparare şi altele. Mai include şi un mod foarte intuitiv de vizualizare pe întreg ecranul (full-screen) ce oferă acces rapid la informaţiile EXIF, afişarea pictogramelor (thumbnails) şi altele prin bările de unelte ascunse ce apar când se ajunge cu mouse-ul la cele 4 laturi ale ecranului. Alte opţiuni includ o lupă de foarte bună calitate, prezentare (slideshow) cu peste 150 de efecte de tranziţie, montaje de imagini, suport pentru scanner, captură de ecran, histogramă şi altele. Oferă suport pentru formatele grafice comune cât şi pentru RAW. Gratuit pentru utilizare necomercială.
  • XNView – Poate să citescă şi să afişeze cam 400 de tipuri de imagini şi să convertească în peste 50. Afişează imaginile foarte repede şi pot fi vizualizate pe întreg ecranul, ca prezentare (slideshow), miniatură (thumbnails) sau creare pagină web. Este destul de capabil la a procesa imagini: se poate ajusta luminozitatea, culorile, se pot aplica filtre sau efecte, decupa, redimensiona, etc. Aceste operaţii pot fi făcute şi în mod batch, adica pentru mai multe fişiere odată, cum ar fi reducerea dimensiunii pentru a fi trimise prin email. Se poate selecta şi limba română. Gratuit pentru folosire privată, non-profit şi educaţională.
  • Paint.NET – este un editor de imagini gândit ca înlocuitor al Microsoft Paint. Programul oferă o interfaţă curată şi uşor de înţeles ce include toate uneltele obişnuite de editare precum şi ştampila de clonare şi diferite efecte de imagine. Utilizatorii mai avansaţi vor aprecia faptul că Paint.NET are suport pentru straturi (layere) cu transparenţă şi ajustarea de straturi. Alte opţiuni includ îndepărtarea ochilor roşii, redimensionare de imagine, întărire contrast (sharpen), anulare multiplă de modificări (undo) şi multe altele. Nu este la fel de puternic ca Gimp, dar este mai uşor de folosit.
  • GIMP – este un program pentru retuşare, compunere şi creare de imagini. Poate fi folosit ca program de pictare, procesare în serie (batch), conversie, etc. Este corespondentul gratuit (dar nu clona) al Photoshop, pe care îl poate înlocui aproape complet. Folosirea tipică ar include crearea de imagini şi logo-uri, redimensionarea şi reducerea fotografiilor, modificarea culorilor, combinarea mai multor imagini în una singură, îndepăratarea trăsăturilor nedorite şi convertirea între diferite formate. Interfaţa necesită răbdare pentru acomodare, iar timpul de învăţare nu este scurt sau imediat.
  • Picasa – este o unealtă puternică, uşor de folosit şi atractivă pentru gestionarea şi organizarea imaginilor digitale şi a fotografiilor. După instalare caută automat în calculator imagini şi filme şi le sortează în albume. Oferă diferite interfeţe şi moduri de a vedea pozele, inlusiv prezentare (slideshow) şi „linie a timpului” (timeline). Printre opţiuni are mutare şi redenumire fişiere, creare de albume, reparţii de bază a pozelor, îndepărtare ochi roşii, efecte vizuale, trimitere prin email, upload pe site/blog, import din camera foto (inclusiv formatul RAW), printare, scriere pe CD pentru arhivare sau cadou, creare de film, screensaver sau colaj din imagini, etc. Gratuit pentru folosire necomercială.

Multimedia – redare, editare, convertire audio / video şi inscripţionare CD/DVD

  • Winamp -player-ul omniprezent de mp3-uri dar suportă şi o varietate de formate audio cât şi video.
  • Exact Audio Copy – converteste (en: rip) CD-uri audio în mp3, wav, ogg, flac, ş.a. Este foarte popular pentru acurateţea mare şi abilitatea de a encoda fişierele de pe CD-uri audio deteriorate. Gratuit pentru folosire necomercială.
  • CDex – converteşte (en: rip) CD-uri audio în mp3, wav, ogg, ş.a. Gratuit pentru folosire necomercială.
  • mp3DirectCut – este o unealtă mică şi eficientă pentru tăierea directă a fişierelor mp3, fără să fie nevoie de decompresie. În acest fel se menţine calitatea audio originală. Are şi funcţii de editare (copiere, tăiere, alipire), înregistrare, schimbarea volumului, etc.
  • Audacity – software pentru editare şi înregistrare audio. Permite înregistrare sunete, redare, import sau export fişiere WAV, mp3 şi altele. Editarea se poate face folosind comenzile de copiere (Copy), tăiere (Cut) şi lipire (Paste) cu refacere (Undo) nelimitată. În plus se pot mixa piese sau să se aplice diferite efecte.
  • MPlayer
  • BSPlayer (ver. 1.37) – player video compact, porneşte şi răspunde la comenzi foarte repede. Va trebui sa-l downloadaţi de pe oldversion.com (ultima versiunde de acolo, 1.37) pentru că pe site-ul oficial varianta gratuită instalează un Adware enervant. Gratuit pentru folosire necomercială.
  • VLC Media Player – player video şi DVD, nu are nevoie de codecuri. Dacă nu puteţi vizualiza un clip (cu alte playere), sunt şanse foarte mari ca VLC să se descurce.
  • AVS DVD Player – este un player de DVD-uri care are codec-ul necesar inclus şi nu are nevoie de alt software pentru vizualizarea filmelor in format DVD. Programul oferă suport şi pentru formatele mp3, ogg, quicktime, VideoCD, Windows Media şi multe altele atât audio cât şi video.
  • SUPER (folosiţi linkul Mirror download) – este o interfaţă pentru mai multe unelte pentru transcodare (sau convertire) de la un format audio sau video la altul. Util pentru a crea fişiere multimedia care să poată fi citite de playere mobile (iPod, etc) sau pentru a reduce mărimea unui fişier (cum ar fi cele filmate cu camera foto, care sunt puţin comprimate) prin encodarea cu un codec mai performant.
  • K-Lite codec Pack (Full) – conţine 99% din codecurile video şi audio de care are nevoie un utilizator, inclusiv DivX, Xvid, MPEG 1/2, MP3, etc. Include şi MediaPlayer Classic, cu care puteţi vizualiza printre multe altele şi fişiere Adobe Flash (.flv, .swf) cum sunt cele de pe YouTube şi alte site-uri de conţinut video.
  • Nero Lite
  • DeepBurner – este un software de inscripţionare CD/DVD care permite crearea de CD-uri de date, audio şi DVD-uri. Mai mult, oferă posibilitatea inscripţionării imaginilor ISO, creare de imagini ISO şi ştergere de discuri RW. Mai include o unealtă pentru creare şi printare de etichete pentru CD/DVD şi permite proiectarea unui meniu de start pentru a porni documente sau programe de pe CD. Interfaţa este uşor de folosit, este organizată în diferiţi paşi şi permite drag/drop de fişiere. DeepBurner suportă toate formatele certificate pentru scriere, scriere extinsă (overburning, dacă este suportată şi de unitatea optică) şi ar trebui să funcţioneze cu toate toate unităţile optice IDE (Atapi), SCSI, USB şi FireWire.
  • CDBurnerXP – este un progam uşor de folosit pentru scriere de CD-uri şi DVD-uri. Scrierea se poate face şi dintr-o imagine ISO, sau se poate salva imaginea unui CD/DVD în format ISO. Se pot crea CD-uri audio şi de date, scriere cu sesiune multiplă, encodare mp3 din CD audio, normalizare de fişisere WAV, ştergere de discuri RW şi convertire din formatul .bin sau .nrg (Nero) în .ISO
  • ImgBurn – software de inscripţionare CD/DVD, interfața greoaie pentru utilizatorul obișnuit (ne-tehnic).

Administrare fişiere

  • freeCommander este un explorator de fişiere cu doua panouri/ferestre şi multe alte funcţionalităţi. Poate fi folosit pentru comparare, afişare dimensiune şi sincronizare de directoare, etc. Programul poate deschide/crea arhive ZIP sau CAB, deschide arhive RAR cât şi să caute în aceste arhive. Este cel mai bun înlocuitor gratuit de Total Commander. Nu include client FTP.
  • 7Zip este un arhivator open-source de fişiere care oferă un raport de comprimare ridicat cu formatul 7z (30-50% mai performant decat ZIP). Mai suportă arhivele CAB, RAR, ARJ, GZIP, BZIP2, Z, TAR, CPIO, RPM şi DEB. Se integrează în Windows Explorer şi are şi suport de linie de comandă.
  • Quick `n Easy FTP Server Lite este un server FTP pe mai multe threaduri de execuţie cu funcţii avansate si securitate integartă. Interfaţa este simplă şi intuitivă. Are suport pentru comenzile FTP de bază dar şi pentru directoare virtuale, blocare de IP-uri, statistici de server şi administrare remote. Este uşor de configurat de utilizatori neexperimentaţi. Produse similare:
  • FileZilla FTP client este un client FTP open source cu funcţionalitate bogată. Are un gestionar de site pentru a stoca conexiunile şi o interfaţă asemănătoare cu cea a Windows Explorer pentru afişarea fişierelor locale si cele remote. Programul are suport pentru conexiuni prin firewall şi proxy cât şi pentru securitate SSL şi Kerberos.

Produse similare: xplorer2 lite (manager fişiere), IZArc (arhivator), FileZilla FTP Server.

Navigare internet & comunicare online

  • Mozilla Firefox – este probabil cel mai bun browser pentru internet.
  • Internet Explorer – browserul de internet de la Microsoft.
  • Opera – browser mai puţin cunoscut, este foarte apreciat de o nişă mică de utilizatori datorită unor funcţionalităţi specifice cum ar fi gesturile de mouse, clientul de mail integrat, clientul de BitTorrent integrat, etc.
  • Google Chrome – navigatorul de internet de la Google. Este cel mai rapid de pe piaţă.
  • Mozilla Thunderbird – client de mail similar Microsoft Outlook, util pentru cei care doresc sa aiba mailurile salvate pe calculatorul personal.
  • Yahoo Messenger – program de mesagerie instant compatibil cu Windows Live (MSN), LCS şi Lotus Sametime. Are şi telefonie internet.
  • Windows Live Messenger – client de mesagerie instant de la Microsoft.
  • Google Talk – client de mesagerie instant de la Google. Are opţiunea de a salva chaturile în GMail fiind accesibile pentru căutări ulterioare. Are şi telefonie internet.
  • Pidgin (aka GAIM) – client de mesagerie instant. Funcţionează şi pe platforme non-Windows şi e compatibil cu majoritatea celorlalte programe similare, inclusiv cele de la Yahoo, Microsoft, Google, AOL.
  • Skype – program de telefonie pe internet şi mesagerie instant.

Securitate

  • Microsoft Security Essensials – „vă oferă protecţie în timp real pentru computerul de acasă, protejându-vă de viruşi, de programe spion şi de alte tipuri de software rău intenționat”. Doar pentru calculatoare care au Windows licenţiat.
  • Avira Antivir PersonalEdition Classic – este (după cum îi spune şi numele) un program pentru protejarea de intruşi nedoriţi: virusii software. Este probabil cel mai bun dintre cele gratuite, dar se permite doar folosirea pentru uz personal, necomercial. Din când în când porneşte o pagină cu reclamă la varianta profesională (pe bani) dar în rest functionează foarte bine.
  • BitDefender Free Edition – antivirus gratuit, inclusiv pentru folosire comercială.
  • Comodo Firewall – monitorizează traficul care trece prin reţea şi permite sau respinge accesul la aceasta pe baza unor reguli. Windows XP include şi el un astfel de program, accesibil din Control Panel -> Windows Firewall.
  • Sophos Anti-RootKit – Anti-RootKit gratuit de la cel mai bun producator de antivirus din industria de profil. Un rootkit este un program destinat să preia neautorizat întregul control al unui calculator.

Produse similare: Comodo Free Antivirus (gratuit inclusiv comercial); AVGFree similar Avira PE, pentru folosire privată, necomercială; Avast Home Edition – antivirus gratuit pentru folosire privată, non-comercială. Necesită înregistrare pe site-ul companiei; ZoneAlarm Firewall.

Citirea și studierea Bibliei

  • e-Sword
  • Theophilos (în română) – Theophilos este un program pentru citirea şi studierea nepretenţioasă a Bibliei. Kitul de instalare include doar traducerea King James. Cititorul român va avea nevoie desigur de o traducere în limba sa care se poate descărca tot gratuit de pe site la pagina cu cărţile disponibile. Se pot instala traducerile Cornilescu, Ortodoxă şi Noul Testament 1857. Include interfaţă în limba română, default dacă programul se descarcă de pe site-ul romanesc. Pe lângă Biblii se mai pot downloada dicţionare, comentarii, diferite scrieri şi cărţi.
  • BibleShow – este un software de afişare a textului Sfintelor Scripturi pe orice dispozitiv video (monitor, videoproiector, proiector LCD / DLP, televizor) conectat la un calculator bazat pe sistemul de operare Microsoft Windows. Programul este distribuit gratuit oricărui utilizator, fiind creat cu scopul de a răspândi pretutindeni Cuvântul lui Dumnezeu – Biblia. Utilizatorii care vor beneficia cel mai mult de acest instrument sunt bisericile, organizaţiile creştine, predicatorii, liderii grupelor de studiu biblic, cât şi toţi spectatorii care vor putea citi versete biblice afişate prompt şi prezentate sub un design modern şi atractiv.
  • Theonote
  • RoBible
  • Live Church Presentation
  • EasiSlides

Windows Live Suite / Desktop

Conţine Mail, Messenger, Writer, Family Safety, Movie Maker, Photo Gallery şi Toolbar.

Dacă ceea ce te interesează nu este în lista aceasta, mai încearcă:

Ce alte programe utile pentru uz general folosești și crezi că ar trebui incluse în acest catalog?

7 gânduri despre &8222;software gratis&8221;

  1. Main features in FreeCommander:

    * Dual-panel technology – horizontal and vertical
    * Tabbed interface
    * Optional tree view for each panel
    * Built in file viewer to view files in hex, binary, text or image format
    * File viewer inside archives too
    * Built in archive handling: ZIP (read, write), CAB (read, write), RAR (read)
    * Nested archive handling
    * Built in FTP client
    * Easy access to system folders, control panel, desktop and start menu
    * Copy, move, delete, rename files and folders
    * Multi rename tool
    * Wipe files
    * Create and verify MD5 checksums
    * File splitting
    * File properties and context menu
    * Calculation of folder size
    * Folder comparison / synchronization
    * Modification of file date and attributes
    * Folder / program favorites
    * File searching (inside archive too)
    * File filters for display
    * User defined columns for detailed view
    * DOS command line

Lasă un comentariu