cât costă creșterea copilului în primii doi ani?

guvernul vrea sa reduca generozitatea unor indemnizatii, precum cea pentru cresterea copilului (link)

ocazie cu care m-am întrebat cât costă să crești un copil în primii doi ani, cât timp mama (sau tatăl) primeste indemnizația pentru creșterea copilului?

Nu știu la alții dar pentru fetița noastră a fost nevoie cam de 400  ron pe lună, inclusiv pentru lunile de sarcină. Jumătate din acești bani au mers în primul an pe lapte praf (costuri care se scad dacă mama alăptează la sân). Asta înseamnă că în afara cazurilor excepționale cum sunt cele de boală cei 600+200 ron de la stat dinainte de Legea Șandru sunt foarte deajuns DACĂ se consideră că acei bani sunt pentru creșterea copilului.

Familia însă are un buget de venituri și cheltuieli, foarte posibil rate, iar scăderea considerabilă a veniturilor mamei după naștere ar dezechilibra acest buget.

Măsura e una de salutat, natalitatea trebuie încurajată, dar indemnizația (*) e una pentru asigurarea continuității veniturilor după naștere, depășind cu mult nevoile comune de îngrijire a copilului.

* aici doresc să mă refer la indemnizație ca procent din veniturile ultimului an, care depășește 600 ron.

Publicitate

9 gânduri despre &8222;cât costă creșterea copilului în primii doi ani?&8221;

  1. mai pune controale medicale, vaccinuri, etc. Iar faptul ca ai dat doar 200 ron pe lapte praf si scutece ma face sa rad. In ce localitate traiti sau poate le aveti gratis. Pe mine ma costa minim 1000 ron pe luna doar copilul. La şuma asta se adauga si nevoile mele!

  2. vaccinurile sunt gratis

    controalele medicale la medicul de familie sunt gratis

    in august am cumparat 7 bidoane de lapte praf NAN3 cu 157,07 ron; in iulie am luat 8 bidoane cu 186,64; in iunie am luat 10 bidoane cu 221,33 ron; scutecele sunt si ele cam 80 ron pe luna; de luna asta (a implinit un an) ii dam lapte de vaca, am renuntat la lapt praf;

    locuiesc in Cluj-Napoca, fac cumparaturile de la supermarket unde sunt mai ieftine;

    daca va costa 1000 de ron pe luna ingrijirea copilului si nevoile dvs. inseamna ca si standardul de viata al dvs. este mare

    Update: decat daca nu cumva ati inclus in cei 1000 ron si mancare, imbracaminte etc, cand suma de 1000 ron nu mai e deloc mare

  3. Pentru fetita noastra de un an si o luna nu am platit nici un vaccin. Ultimul care trebuia facut nu a fost in stoc si am asteptat sa vina. Il va face si pe acela gratuit dupa ce ii va trece rosu-n gat.

    Va rog sa nu amestecati borcanele. Comentariile nu s-au inventat pentru exhibarea obsesiilor.

  4. D-le Tomoiaga, cu tot respectul, vreau sa va spun ca sunteti total in afara problemei! Eu as pleca de la ideea ca bugetul unei familii scade odata cu venirea pe lume a unui nou membru! Aceasta indemnizatie nu se refera doar la nevoile unui copil ci la crearea posibilitatii ca unul din parinti sa isi permita intreruperea serviciului si dedicarea intregului timp pentru cresterea copilului. Eu nu inteleg cum a-ti ajuns la concluzia ca un buget mai mic al familiei conduce la intretinerea unui membru suplimentar in conditii bune!!! Mentionez ca si eu sunt mamica unui baiat de 5 luni si va pot spune ca pe langa vaccinuri(pe care le-am achizitionat deoarece nu erau disponibile la policlinica(aprox 500 lei ptr 2 vaccinuri)), lapte si scutece un copil mai are nevoie de alte medicamente uzuale si ceaiuri(ptr colici, tuse, febra, iritatii, etc), hainute, alimente proaspete, ca sa nu mai spun de conditiile materiale care trebuiesc create (patut, carucior, cadite, termometru, biberoane, si cate si mai cate).
    Concluzia mea este ca dumneavoastra nu va-ti implicat suficient in cresterea fetitei daca sustineti asemenea idei.

  5. Stimata doamna,

    Cred ca in postare am o exprimare deficitara. In parte de final ma refer la indemnizatia ca procent, cand depaseste 600 ron. La aceasta ma refer ca e o masura de salutat care asigura continuitatea bugetului familiei dupa nasterea unui copil, dar care eu cred ca depaseste strict nevoile de ingrijire a copilului. NU sunt impotriva acesteia, cum am spus, cred ca natalitatea trebuie stimulata in Romania.

    Nu puteti sti cat ma implic in cresterea fetitei, tot ce puteti sti e ce am scris eu mai sus.

    Stiu exact cheltuielile pe care le-am facut pentru ca din 2006 mentin evidenta veniturilor si cheltuielilor familiei, iar in general eu sunt cel care merge la supermarket pentru aprovizionare.

    Cum spuneam mai sus, noi am facut doar vaccinurile subventionate, iar daca nu sunt pe stoc asteptam sa vina.

    In lunile de sarcina am pregatit venirea pe lume, costurile le-am calculat si in acele luni in medie la 400 ron pe luna cu tot ce inseamna medic, consultatii, cumparaturi, cheltuieli spitalizare la nastere.

    Avem si alte „secrete”: am primit hainute din familie, cumparam de targuri si magazine care vand noi si second la preturi foarte mici, ne rezumam la esentiale. Cam asta e reteta noastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s