Rata de înlocuire a populaţiei este de 2,1 copii per femeie, în ţările dezvoltate. Nici măcar o singură naţiune europeană nu are o astfel de rată a fertilităţii, iar cele mai multe se situează sub 1,6… Populaţia activă se va reduce cu 30% în doar 20 de ani, având un impact devastator asupra economiei. (link)
motiv pentru care n-ar trebui să ne lăsăm bătrânețea în grija statului. Am plătit pentru nevastă-mea timp de un la casa de pensii câte 200 ron pe lună. După care m-am deșteptat. Păi dacă adun la ciorap câte 200 ron până la 65 de ani se fac 20.000 de euro. Fără dobândă. Sumă care asigură o pensie mult mai promițătoare decât va suporta populația de 15 milioane a României în 2040. Ocazie cu care ar trebui să ne întrebăm, cetățean de rând și politician, dacă sistemul actual al solidarității între generații mai este sustenabil în contextul declinului demografic.
Despre îmbătrânirea populației, provocările, nepăsarea, egoismul și pretențiile generației mele cu altă ocazie.
PS: 200 ron e doar puțintel mai mult decât cheltuielile unei familii cu alcoolul și tutunul. Putem zice ca și una din anti-reclamele Mindbomb: omule, îți bei viitorul.
PPS: având în vedere că vor fi din ce în ce mai puțini oameni activi, să nu ne mirăm dacă vârsta de pensionare va depăși cândva 65 de ani.
si atunci ce sa facem? ca banuiesc ca pensiile private sunt si ele (sau cu atat mai) nesigure… Iar de adunat bani stim bine ca nu e cea mai buna solutie; sau chiar daca merge la unii, nu merge la alti, sau majoritatea nu sunt in stare sa o aplice… Trebuie sa ne supunem stapanirilor, sa nu incurajam o anarhie totala…
Aici nu e vorba de anarhie. Eu sunt angajat si angajatorul imi plateste contributia pentru pensie. Despre aceasta contributie zic eu ca nu ar trebui sa ne incalzeasca prea mult.
Da, economisirea e o solutie, cum sa nu? Fie ii pastrezi singur, fie la banca. Pe cei care nu sunt in stare azi sa o faca o sa-i vezi peste zeci de ani facand greve ca nu le ajung banii. Deh, berea de azi e mai importanta decat siguranta de peste 20 de ani.
Mi-e teama ca si moneda se va prabusi. Sistemul se vede ca e la pamant si nu va suporta. Acum in tara rata este 1 anjajat la 8 consumatori (pensioneri, someri, bugetari, ajutor social etc) deci…..
Dar mi-e teama ca si moneda (indiferent care) se va prabusi asa că numai Dumnezeu ne mai poate fi siguranţă.
Pentru credinciosi oricum Dumnezeu este siguranta ultima fie bine economic fie rau (o siguranta care este cu totul alta decat confortul material). Moneda nu cred ca se va prabusi, e tinuta destul de bine in frau de BNR, pana la adoptarea Euro, cand nu o sa mai avem mecanismele de control pe care ni le permite o moneda nationala.
Ma refeream la moneda ca termen nu la Leu. Pt ca se digitalizează tot, inclusiv banii.
Oricum la lucrurile astea suntem sau ar trebui sa fim spectatori, vom vedea ce se va mai intampla. Totuşi aş avea mare bucurie ca spectacolul asta sa se gate cât mai curând.
O alta solutie ar fi Asigurarile de viata cu acumulare , adica contribui cu o suma de bani trimestriala la o firma de asigurari care apoi cand iesi la pensie iti da inapoi cat ai contribuit fie lunar ,fie tot banii o data. In caz de deces familia primeste despagubirea.
In acest tip de asigurare se combina asigurarea de protectie cu pensia privata.
Oameni buni..neinformarea ne omoara. Majoritatea romanilor nu au idee ce inseamna o pensie privata la o companie care ii poate ajuta sa-si asigure o viata decenta si dupa pensionare. Cati dintre voi cunoasteti pensionari fericiti ori multumiti de viata lor actuala?
Polonia a adoptat deja pensionarea la 67 de ani pentru barbati :
Reuters