Autobusul creștin

crucifix autubus ratuc

Autobusul ateu” este o campanie inițiată în 2008 în Marea Britanie de Ariane Sherine prin care se afișează diverse mesaje pe autobusele din trasportul public precum „Probabil Dumnezeu nu există. Acum încetează să te mai îngrijorezi și bucură-te de viață”.

Fără să existe o campanie premeditată similară în România, autobusele noastre au tot felul de crucifixe, icoane și alte reprezentări religioase, cum sunt cele din a doua imagine de mai sus (un autobus din Cluj-Napoca).

Mă întreb cât va mai dura până când umaniștii atei din România vor realiza ce mare discriminare se face împotriva persoanelor religioase care nu au cultul icoanelor sau a ateilor atunci când călătoresc în transportul public și sunt obligați să privească aceste simboluri (așezarea lor pe parbriz este evident premeditată de șoferii ultra-religioși pentru maximizarea impactului vizual). Deja îmi imaginez răspunsul Patriarhiei la viitoare campanie de scoatere a icoanelor din mașinile transportului public: „Nici un troleu fără Dumnezeu” 🙂

PS: Noi avem și bicicleta creștină:

„Atheist Bus” Photo by stuartpilbrow on flickr.

Publicitate

3 gânduri despre &8222;Autobusul creștin&8221;

 1. Da de sfantul soldat in haine de camuflaj ce zici?

  http://www.frontpress.ro/?p=77

  Sincer sa fiu prefer ateii: nu-si fac cruce cand trec pe langa biserici (am vazut inclusiv o femeie ce si-a facut cruce cand trecea pe langa catedrala-santier din Cipariu), nu incearca sa convinga pe nimeni, nu atarna cruci si icoane penibile peste tot, nu dau liturghia tare la boxe duminica dimineata, nu au programe asa-zise religioase la televizor, nu construiesc catedrale asa-zise ale mantuirii neamului pe bani de la buget, etc.

 2. Referitor la articolul de mai sus, dar mai ales la cele două fotografii, conştiinţa mea de ortodox mă obligă să fac două precizări.
  Mai întâi referindu-mă la autobuzul britanic, acesta are scopul de a-i îndepărta pe oameni de Dumnezeu. Mă rog , nu mijlocul de transport în sine pentru că este un obiect, ci cei ce l-au inscripţioanat aşa, aceia vor să-L scoată pe Dumnezeu din viaţa oamenilor. Zic ei că ,,probabil” Dumnezeu nu există dar tot probabil, Dumnezeu poate exista. Dar nu probabil, ci sigur DUMNEZEU EXISTĂ ŞI SE FACE RĂSPLĂTITOR CELOR CE-L CAUTĂ. Asta spune Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiţie, Sfinţii Părinţi, peste două milenii de creştinism şi azi peste un miliard de creştini printre care mă număr şi eu, cu voia Celui de sus creştin ortodox. Mulţi afirmă astăzi că nu exită Dumnezeu, însă să nu uităm că nu se poate nega existenţa a ceva sau a cuiva decăt dacă acel ceva nu există, pentru că pur şi simplu dacă ceva nu există, nu există şi nu se poate vorbi despre acel ceva. Aşadar negându-l pe Dumnezeu de fapt în mod indirect, îi afirmi existenţa.
  Apoi nu văd de ce este greşit faptul că pe parbrizul autobuzlui stă Sfânta Cruce iar pe bord Sfânta Icoană. acel om îşi arată credinţa lui şi nu cred că vrea să facă discriminare. Oare dacă cineva i-ar cere să le ia de acolo, pentru că se simte discriminat, nu ar face la rândul lui discriminare? Să nu uităm că: crucea, icoana peştele, mielul ş.a., sunt însemne vechi creştine, folosite de toţi creştinii din toate vremurile şi din toate timpurile. Mă rog, pe unii văd că âi deranjează, dar nu ştiu de ce? Sfântul Apostol Pavel zice: IAR MIE , SĂ NU-MI FIE A MĂ LĂUDA, DECÂT NUMAI ÎN CRUCEA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CARE LUMEA ESTE RĂSTIGNITĂ PENTRU MINE ŞI EU PENTRU LUME. Galateni(cap6, vs14). sau CĂCI MULŢI DESPRE CARE V-AM VORBIT ADESEORI, IAR ACUM VĂ SPUN ŞI PLÂNGÂND, SE POARTĂ CA DUŞMANI AI CRUCII LUI HRISTOS. SFÂRŞITUL ACESTORA ESTE PIEIREA. PÂNTECELE ESTE DUMNEZEUL LOR, IAR MĂRIREA LOR ESTE ÎNTRU RUŞINEA LOR, CA UNII CARE AU ÎN GÂND CELE PĂMÂNTEŞTI. Filipeni(cap3,vs18-19). Mai adaug CĂCI CUVÂNTUL CRUCII PENTRU CEI CE PIER, ESTE NEBUNIE; IAR PENTRU NOI CE NE MÂNTUIM ESTE PUTEREA LUI DUMNEZEU. 1Corinteni(cap1, vs18). Citiţi cu atenţie aceste versete şi veţi descoperi Taina Crucii! Rog pe Bunul Dumnezeu, Cel Unul în Fiinţă, dai Întreit în persoane, TATĂL FIUL şi DUHUL SFÂNT să vă trimită înţelepciunea cea de la tronul Slavei Sale pentru a descoperi adevărata credinţă!

 3. @ggl

  E drept ca ateii nu fac lucrurile pe care le descrieti, dar, oameni fiind (si religiosi fiind, in sensul larg), incearca sa convinga pe altii (si chiar cu mare zel, vezi cartile lor din vest si discipolii care le-au adus). Iar prin organizatiile non profit pentru apararea stiintei si ratiunii apara si impun darwinismul. Iar in tarile in care ateismul a fost (sau este) politica de stat nu cred ca ti-ai dori sa locuiesti.

  Nici eu nu sunt incantat de practicile crestine care nu reflecta trairea interioara (care greu poate fi judecata si evaluata) dar nici nu ma avant sa limitez modul de exprimare al lor. Ce e mai bine sau mai rau? Sa afisezi icoane si simboluri (in baza unui consens al unei comunitati) sau sa impui „de la centru” eliminarea lor?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s