Ce am învățat în 2009

Moda rezoluțiilor de Anul Nou este destul de recentă prin România, și personal nu mi-am făcut nicio asemenea listă până acuma. Nici acuma nu doresc, deși am în minte cel puțin patru trei lucruri pe care mi le-am propus să le realizez în acest an. Toate țin de lucruri, nu de oameni. Materialistă lista, știu.

Am reflectat însă asupra anului 2009 și am identificat câteva învățăminte trăite pe spinarea proprie pe care vreau să le împart cu voi.

  1. Nu voi permite opțiunilor politice să-mi afecteze relațiile de prietenie sau amiciție. Dacă nu ai votat ca mine (sau nu ai aceleași simpatii sau orientări politice) nu înseamnă că ești naiv, prost, idiot, irațional, retrograd. Dacă nu mă bucur că îți poți exercita dreptul de vot alegând altfel decât mine, nu sunt un adevărat democrat, ci pe undeva mi-aș dori ca toți să facă cum fac eu. Asta e nivelare comunistă.
  2. Am început să fac economii. Cine face 75 de ron pe lună o să ajungă într-un an la 900 de ron, iar în cinci la 4500. Fără dobândă. După cinci ani îmi pot cumpăra ceva semnificativ cu acești bani, ceva ce nu aș fi luat dacă aș fi cheltuit tot în fiecare lună plângându-mă tot timpul că „eu nu am de unde”. Vezi și cum poți trăi cu demnitate după 60 de ani.
  3. Planific pe termen lung. „Un obiectiv fără un plan este doar o dorință” spune proverbul. L-am citit într-o bancă acum 5 luni. Tot atunci mi-am făcut un plan de economisire pe cinci ani. Da, cel de la punctul 2. Până acuma m-am ținut de el. Mai am un plan general pentru ce doresc să realizez anul acesta și foarte posibil îmi voi face unul curând pentru următorii 3-5 ani, legat de unele obiective care nu doresc să rămână doar dorințe.

Pentru 2 și 3 e nevoie să avem niscaiva scopuri, dorințe realizabile. Dacă nu avem, e deajuns să facem exact ce am făcut și până acum și totul va rămâne „așa cum a fost dintotdeauna”.

Dacă punctele 2 sau 3 vă trag cu ochiul, vă recomand blogul solvabil.hotnews.ro.

Publicitate

6 gânduri despre &8222;Ce am învățat în 2009&8221;

  1. Multi sa fie. Multumesc!

    Din cate stiu ‘acuma’ e o varianta acceptata, nu stiu de ce imi vine mai la indemana. Daca aflu ca e oroare gramaticala, tai un a imediat.

  2. Astea sunt principalele lucruri pe care m-am gandit sa le scriu pe blog. Daca era un al patrulea il scriam si pe acela. Asta sunt, si nu pot sa pretind ca sunt altul, sau ca am invatat altceva.

  3. In introducere spuneai de patru lucruri, si am crezut ca ai scapat din greseala vreunul.
    Dumnezeu sa iti dea infaptuirea lor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s