Blogging: Dacă feed-ul blogului tău este redus la un sumar, asigură-te că e captivant

Pentru blogurile care folosesc WordPress ca şi sistem de administrare al conţinutului (CMS – Content Management System) se poate activa opţiunea ca feed-ul RSS să conţină doar un sumar al postării, nu întreg articolul. Cei care activează aceată opţiune o fac de obicei ca abonaţii prin RSS să acceseze blogul pentru a citi postarea, şi a primi astfel o vizită în plus. Un alt motiv este că unele bloguri de succes sunt agregate de site-uri care fac bani pe seama altora, afisând o postare întreagă de pe blogul agregat. Şi în acest caz, autorul original pierde vizite.

Recent am limitat şi eu numărul de caractere al feed-ului feedburner de pe clujulevanghelic.ro la 400 (feed-ul original, clujulevanghelic.ro/feed l-am lăsat întreg, totuşi). Motivul pentru care am redus feed-ul FeedBurner este că majoritatea abonaţilor citesc actualizările prin email, nu folosing vreun feed reader, şi astfel toată munca mea ajunge automat în Inbox la oricine se abonează, şi nu sunt foarte confortabil cu asta.

Şi care-i treaba cu captivanţa? Păi dacă nu îl faci curios pe cititorul abonat la feed-ul scurt în atâtea caractere câte ai permis, l-ai pierdut. Nu va accesa blogul să citească postarea completă. Aşa că este foarte important ca să arunci momeli în prima propoziţie, încât cititorul să fie suficient de interesat ca să acceseze adresa pentru conţinutul complet.

Dacă doriţi să lăsaţi doar un sumar în feed-ul blogului WordPress, acesaţi Dashboard (Panoul de control) / Settings (Setări) / Reading (Citire) / For each article in a feed, show  (Pentru fiecare articol dintr-un feed, arată) / Rezumat (Summary) / Save Changes (Salvează).

Dar înainte de a face asta, estimează dacă merită câştigul celor ce vor intra pe blog din sumar faţă de pierderea celor care vor trece mai departe in reader pentru că nu i-ai prins din prima frază (sumarul la WordPress este chiar redus, ~300 semne).

Publicitate

3 gânduri despre &8222;Blogging: Dacă feed-ul blogului tău este redus la un sumar, asigură-te că e captivant&8221;

  1. Pe mine nimic nu poate să mă supere mai tare decît un feed parțial. Îmi place să am întreg conținutul în fața ochilor și să-l scanez repede, iar dacă e interesant voi intra pe blog și voi citi și comentariile și restul… De exemplu acum, m-a interesat postarea ta, și chiar dacă ai feed complet, tot am intrat la tine. De exemplu, sînt abonal la blog.punctul.com, iar el are un feed extrem de scurt, ceea ce îl dezavantejează zic eu, pentru că de o lună și ceva nu am mai intrat la el, deși scrie bine și interesant.. doar pt că are… feed parțial. Cunosc mulți indignați de acest lucru. Nu mă atrag cele 2 propoziții care mă lasă el să le citesc pe Reader. Ori ești bun la atras cititorul, ori dai feed complet, părerea mea.

  2. Andrei, nici mie nu-mi plac feed-urile partiale. Foarte rar accesez intreaga postare la un feed partial. La un feed complet, daca mi-a placut postarea, accesez si adresa, ca sa dau o vizita.

  3. exact, Vasile, așa cum am făcut acum cu tine… poți aprecia autorul, citindu-l, lăsîndu-i o vizită acolo în semn de apreciere. De foarte multe ori fac click, aștept pagina să se încarce, apoi închid repede, pt că am citit… dar.. de dragul vizitei…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s