Domnule Primar: culoarea blocurilor n-ar trebui să se facă după ochi

Reabilitarea termică a blocurile este o ocazie bună de a schimba faţa gri a oraşului nostru. Unii deja au început să dea culoare scărilor izolate, cum se poate vedea în poza de mai jos:

Scară reabilitată termic pe Dâmboviţei

Dar fără nişte repere pentru alegerea culorilor într-un grup de blocuri apropiate, o vecinătate, vom sfârşi cu un oraş de circ, cu culori de la portocaliu la vernil, galben, cărămiziu, albastru, roşu, şi câte şi mai câte vor visa firmele care prestează reabilitarea sau locatarii unei scări/bloc.

În Olanda, într-un oraş din nord, fiecare vecinătate are un anumit specific, ca şi arhitectură (construcţii în stil grec, roman, etc), iar proprietarii sunt obligaţi să păstreze aceeaşi nuanţă chiar şi la culoarea uşii.

Este nevoie ca să se gândească ceva asemănător şi pentru oraşul nostru, să nu ajungem să schimonosim vechea urbe de pe Someş într-un kitsch multicolor.

Teama mea nu este fără temei. S-a întâmplat deja aici, aici, şi cine ştie în câte alte locuri.

Update: pe domnuleprimar.ro

Update 2 (răspuns): Asociaţia de proprietari a fost somată să respecte legea 50/1991 republicată, inclusiv cu privire la culoare, în caz contrar va fi amendată cu până la 100.000 lei.

Ce prevede legea 50/1991: Art. 11. – (1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă, caracteristicile iniţiale ale construcţiilor sau aspectul arhitectural al acestora:

e) zugrăveli şi vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor;

Comentariul meu la răspunsul primarului: Mulţumesc pentru răspuns.

Legea respectivă spune că se permite zugrăvirea dacă nu se modifică culoarea.

Dar blocurile au o culoare gri-posomorâtă, uniformizantă. Ar trebui să se poată schimba culoarea, dar cu respectarea unor prescripţii locale, de ex. pe o stradă să aibă un anumit specific de culori. De asemenea, primăria ar trebui să informeze, odată cu promovarea reabilitării, că asoc. de locatari nu au voie să schimbe culoarea. Sau dacă se schimbă (cu o reglementare care ar fi necesară) să fie tot blocul uniform, sau să aibă o oarecare noimă, nu să vopsească fiecare după cum îl taie gustul.

Publicitate

Un gând despre &8222;Domnule Primar: culoarea blocurilor n-ar trebui să se facă după ochi&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s