Cugetări (30) – Cine Este Biblic?

O premisă necesară și de bun simț pentru a fi biblic este apartenența la comunitatea de credință în care s-a scris, s-a păstrat, s-a adunat, s-a alcătuit (organic, fără impuneri sau sinoade ecumenice!) canonul Scripturii, și s-a perpetuat până în zilele noastre.

Corolar: sunt biblici cei care au dat lumii Biblia, nu cei care o interpretează infinit divergent și individual cu lentila hermeneutică a rațiunii autonome în lipsa conciliarității și a oricărei autorități în afara propriei persoane.

Publicitate

5 gânduri despre &8222;Cugetări (30) – Cine Este Biblic?&8221;

 1. Într-adevăr, Biserica a exista înaintea scrieilor Noului Testament şi nu invers.
  Aici greşesc neoprotestanţii, căci ei consideră că întâi a fost Noul Testament şi pe urmă a apărut Biserica, când de fapt e exact invers.
  Dealtfel, însuşi Luca a studiat Tradiţia Bisericii pentru a-şi scrie Evanghelia: “Am găsit şi eu cu cale, preaputernice Teofile, după ce am urmărit toate cu de-amănuntul de la început, să ţi le scriu pe rând” (Luca 1, 3).

 2. Protestantii sunt de acord cu tine domnul Ioan C. ca biserica a existat inaintea NT…dar argumenteaza ca scrierile NT nu au fost „autorizate’ de biserica, ci au fost ‘confirmate’ ca avand autoritate (ele aveau autoritate inainte ca biserica sa decida care scrieri vor face parte din NT). Nu?

 3. Draga Vasile, cum vezi tu alegerea noului președinte al româniei? O vezi ca pe o minune a lui Dumnezeu sau ca pe o pedeapsa peste poporul ortodox sau poate o binecuvantare?

  Te întreb daca o vezi ca pe o minune pt ca atât ortodocși cat si evanghelicii s-au rugat pentru alegeri și în pofida propagandei ortodoxe poporul ortodox a votat un președinte protestant.

  Cum crezi ca un creștin adevărat ar fi trebuit să voteze, putea să aleagă un ofițer cu copiută?

  80 la suta dintre clujeni au votat cu Iohannis. După părerea mea clujenii care au votat ofițerul nu sunt clujeni adevărați.

  Tu ai votat ca un clujean adevărat sau sau ai votat ca un ortodox adevărat și ai ales ofițerul cu copiuța? Sau poate ai făcut ca martorii care nu se amesteca în treburile astea lumești?

  Chiar nu s-a gasit un ortodox demn să fie ales președintele unui popor ortodox?

 4. Domnule Cazimir, aveti foarte multe intrebari, iar eu nu sunt in pasa, si nici in masura de a raspunde.

  Ce e acela crestin adevarat?
  Ce e acela clujean adevarat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s