nepăsarea

O fată a fost victima unui tâlhar. Acesta a înjunghiat-o, a violat-o si a aprins patul, după care a închis ușa și a plecat.

Tragedia este cu atât mai hidoasă cu cât  unii din vecini au auzit cum fata striga ca cineva să sune la 112. „Striga o fată <Dați telefon la 112, 112>. Păi ce să le spunem… ” Și așa s-a petrecut tânăra.

Probabil că nu e singura persoană care a auzit strigătele. Păi mă înarmez cu un cuțit, cu o bâtă, cu ceva și fug repede să văd. Poate tâlharul scapă dar tânăra mai are șanse să trăiască. Dar cel puțin ne pasă de semenul nostru!

Locuiesc într-o zonă cu ceva găști de cartier. O vecină și-a vândut garsoniera și s-a mutat că au bătut-o ăia. Dăunăzi au bătut iar pe cineva și familia îmi spune că nimeni nu sună la 112 că le e frică, dacă o să afle cine a sunat și o să se răzbune. Fiecare își apără fundul, e de înțeles, dar unele gesturi se pot face. Nu te vede nimeni când suni repede la 112 de după perdea. În cazul fetei nu pățești nimic dacă fugi până acolo să vezi ce s-a întâmplat.

Femeile sunt instruite în SUA ca în caz de atac asupra lor să strige FOC că la AJUTOR nu vine nimeni.

Ne-am mutat la oraș, ne-am izolat în apartamente, mai păstrăm instincul bârfei cu vecinul citind tabloide dar ne dezumanizăm.

Mai există excepții. În Brașov un om a fost omorât pentru că a încercat să prindă jefuitorul unei case de schimb valutar.

Legea mozaică spune:

Dacă o fată fecioară este logodită, şi o întâlneşte un om în cetate şi se culcă cu ea, să-i aduceţi pe amândoi la poarta cetăţii, să-i ucideţi cu pietre şi să moară amândoi: fata, pentru că n-a ţipat în cetate, şi omul, pentru că a necinstit pe nevasta aproapelui său. Să cureţi astfel răul din mijlocul tău. Dar dacă omul acela întâlneşte în câmp pe fata logodită, o apucă cu sila şi se culcă cu ea, numai omul care s-a culcat cu ea să fie pedepsit cu moartea. Fetei să nu-i faci nimic; ea nu este vinovată de o nelegiuire vrednică de pedeapsa cu moartea, căci e ca şi cu un om care se aruncă asupra aproapelui lui şi-l omoară. Fata logodită, pe care a întâlnit-o omul acela pe câmp, a putut să strige fără să fie cineva să-i sară în ajutor. (Deuteronomul 22:23-27)

Premiza acestei legi este că dacă cineva strigă după ajutor altcineva îi va sări în ajutor. Mi-ar fi groază să trăiesc într-o societate în care ar lipsi această minimă compasiune. Aș putea fi eu, sau mai rău, ar putea fi soția sau fiica mea în nevoie.

Doamne, îndură-te de acea viață tânără, și întoarce, dacă este cu putință, pe criminal de pe drumul spre iad!

Publicitate

2 gânduri despre &8222;nepăsarea&8221;

  1. Sunt foarte îndurerat să citesc articolul tău… Poate că ar fi bine cu toții să ne educăm ca înaintă să nimerim acel X roșu din dreapta sus a ferestrei, să ne rugăm pentru ce ne-ai scris, nu doar pentru acest caz, dar și pentru… curaj. Că suntem lași, nu nepăsători, lași…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s