Ciprian Terinte: bibliografie pentru familiarizarea cititorului evanghelic cu literatura patristică

Ciprian Terinte: „Pentru cunoaşterea Părinţilor Bisericii trebuie citite operele lor şi nu cărţi despre operele lor. În general, autorii occidentali mai cu seamă pătrund greu în profunzimea gândirii patristice.

Ar fi recomandat ca, in faza familiarizării, să se înceapă cu Părinţii mai accesibili. Aş sugera în primul rând lecturarea Părinţilor Apostolici, pentru ca cititorul să-şi facă o imagine a spiritualităţii imediat următoare perioadei apostolice, pe care o avem descrisă în NT. Cred că încă se mai găseşte volumul intitulat “Scrierile Părinţilor Apostolici”, unde găsim scrieri de-ale lui Iganaţiu, Policarp, Clement Romanul, Herma, Didahiile.

L-aş recomanda apoi pe Iustin Martirul (în volumul intitulat “Apologeti de limbă greacă”). Interpretarea hristologică a unor texte din VT este fascinantă.
De mult folos pentru început ar mai fi Sfântul Vasile cel Mare (Omilii şi cuvântări), Sfântul Grigore de Nyssa (Despre viaţa lui Moise) şi, neapărat aş zice eu, Sfântul Ioan Gură de Aur. Recomand absolut tot ce găsiţi de Sfântul Ioan Gură de Aur, pentru că este un Părinte “biblist”, în sensul că a comentat foarte mult şi cel mai adesea omiletic Sfintele Scripturi. Este şi mai uşor de înţeles, pentru că face parte din Şcoala Antiohiană, care interpreta Cuvântul mai literal decât cei din Şcoala Alexandrină (care interpretau Scriptura mai alegoric).

Desigur că şi ceilalţi Părinţi merită citiţi, dar eu m-am oprit la ce este mai util pentru faza familiarizării cititorului. Dacă nu se începe bine e posibil ca cititorul să rămână cu o impresie neplăcută şi ar fi păcat. De pildă nu aş recomanda unui începător în ale patristicii lecturarea Sfântului Maxim Mărturisitorul. I se va părea atât de greu încât cel mai probabil o va lăsa baltă.

Două dintre librăriile online foarte bine aprovizionate sunt cartiortodoxe.ro şi librarie.net. Librăriile teologice din Cluj-Napoca sunt foarte bine aprovizionate.”

ciprianterinte.wordpress.com

Publicitate

3 gânduri despre &8222;Ciprian Terinte: bibliografie pentru familiarizarea cititorului evanghelic cu literatura patristică&8221;

  1. eu am citit pe uni dar ce nu stiu eu este traducerea. Nu sunt sigur ca sunt traduse corect dupa original. Am mari rezerve.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s