EuroLeadeship 2008

Anul trecut prietenul meu Daniel Lar îmi spunea despre o conferinţă ce are loc anual în Ungaria, EuroLeadership, la care participase şi el, şi la care se ajunge pe bază de recomandare. Ştiind despre pasiunea mea pentru apologetică (apărarea credinţei), m-a întrebat dacă nu aş fi interesat să particip la reţeaua cu această temă. De fapt EuroLeadership nu este o conferinţă, ci un Forum, iar participanţii -lideri evanghelici din Europa- se înscriu la reţeaua de care sunt interesaţi: pastorală, arte, ştiinţă, consiliere, apologetică, lideri de organizaţii, etc.

Aşa am ajuns anul trecut în frumosul oraş Eger. Dar nu despre experienţa din 2007 doresc sa scriu, e prea târziu acuma, ci despre cea de anul acesta, care tocmai s-a încheiat (24-29 Mai).

Călătoria

Anul trecut am avut şansa să merg (şi să vin) aproape pe gratis, am plătit doar trenul Cluj-Oradea, iar de acolo şi înapoi costul a fost trecut în plata Domnului, prin providenţă divină şi bunăvoinţa pastorului Gili Indrie de la biserica Vox Domini din Timişoara, cât şi a unui domn din Cluj, care ne-au şoferit cu bine pân’ la Eger şi-napoi la Oradea, apoi Cluj. Anul acesta n-am reuşit să comunicăm aşa bine cu românii participanţi (mai mult de 25, cred), şi eu împreună cu alţi doi tineri am mers cu autocarul şi trenurile, deşi au fost locuri libere în unele maşini, după cum aveam să aflu. Nu-i bai, a fost mai aventuros aşa, cu oprirea microbusului în Puspokladany şi de acolo cu 4 trenuri până la Eger (pentru una din schimbări am avut la dispoziţie doar 4 minute).

Eger

Oraşul a fost ales din mai multe motive, cel mai important cred că a fost locaţia, fiind accesibil dpdv al distanţei pentru cele mai multe ţări participante. Ca şi multe alte aşezări maghiare (inclusiv din România), am fost impresionat (dar nu ca şi în Olanda) de ordinea şi curăţenia caracteristică acestui neam. Parcuri mari, case aerisite şi neopulente, fără obsesia termopanelor, străduţe largi cu copaci pe lături, alei pavate cu piatră, un râuleţ în care am văzut peşti (fără ochelari), băi termale, o catedrală uriaşă, cel mai nordic minaret turcesc, toate acestea completează imaginea unui orăşel numai bine de vizitat într-un weekend, după cum spunea prietenul meu Milu.

Hotelul

Hotel Eger&Park este de fapt un bi-hotel, sau cum s-o fi numit, o alăturare de două hoteluri, unul de III şi unul de IV stele, aşezat unde altundeva, decât lângă un … parc. Despre mâncare voi spune doar că am venit acasă mai greu cu 1.5 kg, cu greu abţinându-mă să nu gust şi din compotul asta, şi din prăjitura asta tradiţională, şi din restul bunătăţilor care se (auto)servesc în stilul numit suedez. Sala Congresului şi celelalte B, C, D, E, …, O camere au fost tocmai deajuns întâlnirilor reţelelor şi workshopurilor la alegere.

Vorbitorii şi sesiunile

Sesiunile din fiecare zi au fost inteligent împărţite în patru: (1) plenare, unde participă toată lumea, (2) specifice reţelei, unde participă doar cei care s-au înscris la reţeaua respectivă, (3) seminarii la alegere, alese din timp înainte de a ajunge la Eger şi (4) seminarii opţionale la care participarea era, desigur, opţională. La sesiunile plenare de dimineaţă l-am avut pe Lindsay Brown care a expus în cele 4 zile Scrisoarea lui Pavel către Coloseni. Reţeaua de ştiinţă a avut onoarea să-i aibă printre vorbitori şi pe Dr. Henry Schaefer (nominalizat de 5-6 ori pentru premiul Nobel), cercetător al moleculelor interstelare. Lecturile lui au fost despre (1) Complexitate, Haos şi Dumnezeu, (2) Mecanica cunatică şi postmodernismul, (3) Climbing Mountain Improbable (o carte a ateului militant Richard C. Dawkins, lider al mişcării Noul Ateism).

Am mai avut parte şi de o seară de cultură -pian, teatru + jazz, chitară-, de proiecţia dezbaterii Dawkins – Lennox pe tema cărţii The God Delusion (apărută şi în româneşte la Humanitas cu titlul Himera credinţei în Dumnezeu); dr. Ted Turnau a vorbit despre importanţa unei abordări apologetice a culturii pop pentru că oamenii în aceasta se scufundă, şi nu atât de mult în argumentele reci ale apologeticii clasice iar Dr. Michael Egnor a abordat problema minte-creier din punctul de vedere al unui neurochirurg. Matematicianul de la Oxford John Lennox ne-a arătat că se pricepe nu doar la logică şi argumentare, ci şi la predicare, şi încă una cum nu des auzim. Au mai fost mulţi vorbitori de marcă, şi să-i menţionez pe toţi nu mi-ar ajunge seara. Unul din cei mai importanţi vorbitori de anul acesta ar fi trebuit să fie Os Guiness, care nu a reuşit să ajungă din cauza unei crize de sănătate în familie.

Un cuvânt special trebuie spus despre vorbitorii de la reţeaua de ştiinţă, la care cu entuziasm şi anul acesta: am apreciat deschiderea liderului reţelei, Dr. Richard Carhart, de a invita ca vorbitori persoane care acoperă toate cele trei (ba chiar patru) mari abordări ale creaţiei: evoluţie teistică, proiect inteligent, creaţie progresivă şi creaţie recentă. Nu se poate spune că n-au fost tensiuni, dar în mare am reuşit să ne înţelegem destul de elegant (cu o singură excepţie) ca fraţi in Hristos.

Cel mai înălţător moment a fost poate seara în care s-a cântat un cunoscut imn creştin, O Doamne Mare, câte o strofă în fiecare limbă a participanţilor.

Cărţile

Una din atracţiile acestui Forum sunt cele cateva sute de titluri de cărţi, care se vând cu un discount de 70%. Nu e de mirare ca unul din prietenii mei a cumpărat 30, iar altul 24. De la teologie la istorie, filosofie, ştiinţă, apologetică, analiză culturală, biorafii până la software pentru studiu biblic, toate işi aşteptau viitori cititori. Virtutea de care am avut nevoie cel mai mult în această situaţie a fost înfrânarea.

Epilog

Excelenţă pe de-a-ntregul. Aşa am scris pe formularul de evaluare al Forumului. Organizare, vorbitori, cărţi, cazare, mâncare, cam tot. Daca doriţi să aflaţi mai multe informatii despre acest forum accesaţi euroleadership.org şi pentru lecturile înregistrate din fiecare an (cele din 2008 nu cred că sunt disponibile încă, e multă muncă de editare) accesaţi euroleadershipresources.org. Lectură şi audiţie plăcută.

Publicitate

3 gânduri despre &8222;EuroLeadeship 2008&8221;

  1. Hmm, tare imi place sa imi amintesc cum a fost la Eger. Oricum astept si eu pozele. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s