Eugen Ionescu: Mărturie asupra Bisericii de astăzi

Un preot catolic cere un sfat de la Eugen Ionescu.
Răspunsul este prompt: „Ce căutaţi la mine îmbrăcat în civil? Fiţi ceva inacceptabil, neaşteptat, nu din acest veac, puneţi-vă o sutană! Ce e cravata asta? Sînteţi ca toată lumea. Eu am nevoie de cineva care să fie în afara lumii, în lume dar în acelaşi timp în afara lumii.”

Omul firesc, material, senzorial este omul care deși poate este etic și chiar religios nu mai are nici intuiția și nici dorul transcendenței.

Tot Eugen Ionescu: „Şi dacă există o absenţă a contemplaţiei şi o absenţă a metafizicii în lumea modernă, aceasta se datorează în mare parte catolicismului, istoricizării catolicismului.”

Și când te gândești că unul din reproșurile majore care se aduc Bisericii Ortodoxe și Patriarhului Daniel este ca nu sunt mai „istoricizați”, să vină cu soluții sociale, cu analize și recomandări politice.

Nu, rolul primordial al preoților și al Bisericii este să slujească Liturghia și sfintele taine, să boteze, să miruiască, să sfințească chiar și cu trafaletul, să zidească biserici și catedrale, să catehizeze poporul și să nască sfinți. Să nu fie din lumea aceasta. Să nu se istoricizeze. Să nu sucombe istoriei. Să fie o priveliște pentru lume, îngeri și oameni.

Sfântul Munte Athos

der-franzoesische-schriftsteller-und-dramatiker-eugene-ionesco-ist-unvergessen-

Convorbire între Părintele Lendger și Eugen Ionescu (Antidotes, Gallimard, 1977, p. 241-248)
Traducere: Maria-Cornelia Oros

Eugen Ionescu:Ceea ce mi se pare scandalos este faptul că Biserica pare că vrea să se aneantizeze în Istorie, în asemenea măsură se teme de a fi în afara Istoriei. Este aberant, pentru că rolul său este într-adevăr de a fi în afara Istoriei, de a conduce lumea, Istoria, spre cel Veşnic, de aceea ea trebuie să ridice Istoria în supra-Istorie, trebuie să ofere tehnicile rugăciunii şi ale contemplaţiei. Acum ea pare să nu mai facă altceva decît politică şi demagogie. Biserica nu vrea să-şi piardă clientela, ci să-şi cîştige şi alţi clienţi. Este aici un semn de secularizare cu adevărat dezolant. Omul are nevoie astăzi tocmai de o insuliţă care să nu fie dusă de vînturile Istoriei, care să reziste la furtuni, care să nu fie temporală. Adică tocmai ceea ce Biserica nu…

Vezi articolul original 2.435 de cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s