Internet mobil prepay pentru laptop de la Vodafone pe Ubuntu

Internetul mobil cu cartela (preplătit) prin modem ZTE de la Vodafone funcționează pe Ubuntu 11.04 – the Natty Narwhal.

Scurt ghid de instalare:

1. Introduceți modemul în portul USB al laptopului și așteptați ca sistemul să-l detecteze. La mine durează cam 1-2 minute. După ce a fost detectat:

2. Adăgați o nouă conexiune de retea în tabul Mobile Broadband și urmați instrucțiunile:

3. Setarile pe care le face wizard-ul Ubuntu nu sunt neaparat cele bune (pentru RDS Digi Mobil au fost bune setările implicite, am testat unul recent) și trebui să corectați unele intrări:

Vodafone zice că e nevoie de parola „vodafone” în câmpul password dar la mine nu a funcționat dacă aveam parola setată. De fapt am setat parola și la conectare sistemul îmi tot cerea alta:

Pe un forum obscur cineva zicea să las gol și să dau Enter. Am făcut așa dar iar a apărut ecranul. Iar am lăsat gol și am dat Enter. După care s-a conectat (această postare o scriu cu Internet Mobil prin grația Vodafone și Mark Shuttleworth :P).

4. Morala:

1. la Vodafone nu le pasă de Linux ca să facă o aplicație prietenoasă pentru conectare (există pe Windows dar nu am reușit să-l fac să meargă nici acolo „Device in use by another program”).

2. Linux e gratis dacă ai păr pe cap (ca să ai de ce să te tragi) și timpul tău nu are valoare 🙂 De unde să știe un om normal să lase liber la parolă dacă Vodafone zice să pui „vodafone” și sistemul îți cere?!

Publicitate

2 gânduri despre &8222;Internet mobil prepay pentru laptop de la Vodafone pe Ubuntu&8221;

  1. Aceasta problema este simtita de utilizatorii de linux la nivel modial. Suna atat de cliseistic si totusi ramane atat de adevarat :)).

    Am avut ocazia sa aflu ca exista aceeasi problema in multiple tari in lume, indiferent de operatorul de telefonie in cauza. Momentan pentru Windows exista o mizerie de executabil care are bug-uri si e plin de erori de cele mai multe ori, dar este putinul pe care-i forteaza ori legea, ori concurenta sa-l faca, intr-un fel „la limita rezistentei” cum imi place mie sa spun; respectiv, incat sa nu li se poata imputa ca nu exista o solutie minimal functionala, dar nici sa nu se speteasca pentru una exhaustiv functionala.

    Slava zeilor, pe orice distributie de linux ai sa gasesti driveri generici pentru orice fel de modem pe USB (pentru ca mai toate firmele care furnizeaza modemurile acestea au doar cateva chipset-uri la dispozitie), iar apoi exista un utilitar cu user interface sau fara cu care poti sa faci conexiunea.

    Macar sub linux ai libertatea sa faci aproape orice poftesti, fara sa platesti, iar numarul de erori si bug-uri este egal sau inferior. :))

    Cele bune! 🙂
    Sebastian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s