Curtea Constituțională nu poate fi desființată, așa cum propune Chestiuni. Tehnic desigur că este posibil, dar problema interpretării unei legi, a interpretării Constituției și a deciziei necontradicției între lege și Constituție rămâne.
Acum câțiva ani un prieten se plângea că Biblia este prea interpretabilă, și dacă ar fi fost el Dumnezeu ar fi scris-o în limbaj XML, adică într-un limbaj pentru calculator, strict, clar, interpretabil într-un singur fel, întotdeauna la fel.
Între timp am aflat că și limbajele scrise pentru a fi interpretate întotdeauna la fel de mașini (calculatoare) sunt interpretate uneori diferit, de ex. unele reguli din limbajele în care este scris internetul (HTML și CSS) sunt interpretabile. Iată că nici când vorbim despre mașini și limbaje de programare nu scăpăm de povara hermeneuticii (a interpretării).
Constituția e un text scris de niște oameni, și nici Biblia n-a venit prin fax din cer – vorba lui Dan Brown – adică este scrisă, evident, în limbi omenești. Iar cum oamenii sunt infinit mai complicați (și mai interesanți) decât mașinile (da, chiar și decât ultimul gadget de pe piață, aka iPhone 4), speranța că vom putea scrie un text care să nu aibă nevoie de tălmaci, în cazul Constituției, de Curtea Constituțională, este o utopie.
[…] Declarația zilei – 22 iunie 2010 De Alin Cristea “Speranța că vom putea scrie un text care să nu aibă nevoie de tălmaci, în cazul Constituției, de Curtea Constituțională, este o utopie.” – Vasile Tomoiagă […]
Curtea Constituţională poate fi şi ar trebui să fie desfiinţată. E destul de greu, ce-i drept e drept. Practic, nu există instituţie superioară CC şi aceasta poate influenţa într-o proporţie semnificativă legislaţia ţării. Ar trebui modificată însăşi Constituţia pt desfiinţarea CC. E un cer vicios greu de rupt. În loc de CC ar trebui făcută o comisie la înalta curte de casaţie. Una cu puteri mai mici şi mai greu de controlat politic. Am discutat despre asta cu liderii unor partide, dar, din păcate, nu cu persoanele care ar putea să facă demersuri în sensul ăsta.
Chiar si fara o Curte Constitutionala, problema compatibilitatii intre o lege si constitutie ar ramane, nu? Eventual ar trece in sarcina altei institutii, dar problema de fond nu ar dispare. Nu stiu alte tari cum sunt, dar stiu de SUA care are si ea o Curte Suprema.