Bookmarklets – eficientizarea micilor sarcini frecvente în navigarea online

Bookmarklet-urile sunt bucaţi mici de cod JavaScript care se pot pune (prin drag&drop – tragere şi lăsare) în semnele de carte (bookmarks) ale navigatorului de internet pentru a uşura unele sarcini cum ar fi traducerea unui text din orice limbă în română.

Am găsit pe saitul labnol.org un ghid al celor mai folositoare bookmarklet-uri şi le-am adăugat în directorul Bookmarklets de pe bara de semne de carte din browserul meu.

Va recomand bookmarklet-urile bit.ly pentru scurtarea adreselor lungi, Readability* pentru formatarea unei pagini scrisă cu fonturi la dimensiuni imposibile sau enervante pentru citit şi Traducere Google pentru a traduce orice text în limba română (pe labnol.org se găseşte bookmarklet-ul ce traduce din orice limbă în engleză, pentru română vezi mai jos). Sunt sigur că între cele prezentate pe labnol.org veţi găsi şi altele foarte folositoare.

Bookmarklets

Bookmarklet-ul de Traducere Google a unui text deschide pagina cu textul tradus în aceeaşi locaţie (aceeaşi pagină), ceea ce poate fi nedorit pentru că dorim să avem în faţă şi pagina iniţială. Pentru a repara acest neajuns trebuie modificat puţin bookmarklet-ul respectiv: în loc de location.href=’url’ se pune window.open(‘url’). Așa am procedat cu bookmarklet-ul În Română (traducere Google din orice limbă în română, mai jos).

Bookmarklet-ul Google pentru traducerea din orice limbă în română îl găsiţi aici: În Română. Ținînd clickul stânga apăsat pe link trage-l pe bara de semne de carte din navigator. Selectaţi un text în altă limbă de pe o pagină pentru traducere şi daţi click pe bookmarklet-ul În Română. O nouă pagină se va deschide cu traducerea automată Google.

Găsiţi mai multe bookmarklet-uri utile şi instrucţiuni de instalare pe labnol.org (în limba engleză).

* Mulţumesc lui Andrei Jităreanu pentru recomandarea acestui bookmarklet excelent!

PS: îmi sincronizez semnele de carte cu XMarks dar sunt nemulţumit că nu are o facilitate de curăţare a duplicatelor.

Publicitate

3 gânduri despre &8222;Bookmarklets – eficientizarea micilor sarcini frecvente în navigarea online&8221;

  1. Cu mare plăcere, Vasile. Mă bucur că ți-a venit în ajutor. E bine că ai făcut un astfel de post. Eu mă gîndesc de ceva timp să fac și eu așa ceva, dar mi-ai luat-o înainte 🙂

    Care sunt totuși top 3 bookmarklets la care ți-ar fi greu să renunți? Că ai acolo destul de multe și e cam confuz pentru cititor ce să instaleze și ce nu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s