Blogul discromat a depăşit 100.000 de accesări

ishihara10 Blogul meu Sunt discromat şi vreau şofer a depăşit zilele astea numărul de 100.000 de vizite. Cele mai vizitate 5 postări sau pagini sunt (titlu respectiv număr accesări):

Planşele Ishihara, setul de 24 30,442
Planşele Ishihara, setul de 38 8,123
Monica Pop 4,734
Memoriul 3,732
definiţii şi explicaţii 3,089

Are o medie de 170 de vizite pe zi, fiind din câte ştiu eu singurul loc din online-ul românesc unde se pot consulta (şi învăţa :D) planşele Ishihara. De altfel majoritatea informaţiilor sunt inedite în limba română, fiind disponibile pe internet doar în engleză.

Blogul are 58 de postări, 8 pagini şi 450 de comentarii. A fost lansat în iunie 2007, la mai bine de un jumătate de an după ce un medic de la Policlinica CFR Cluj m-a declarat inapt şofer.

Publicitate

18 gânduri despre &8222;Blogul discromat a depăşit 100.000 de accesări&8221;

 1. Stimate domn Vasile Tomoiaga,
  Ceea ce se intampla este o demonstratie de cea mai crasa DISCRIMINARE a cetateanului in fata unor institutii sclerozate ale statului,condus de nomenclatura activisto-securista reciclata. Numai o societate civila dezvoltata si militanta poate fi contraponderea abuzurilor unui stat abuziv si corupt (asa zisa clasa politica). Sa facem o comparatie : oare cate persoane cu dizabilitati sunt in Romania si care folosesc carucioare pt.deplasare ? Zece mii ? O suta de mii ? Doua sute de mii ? Ma indoiesc,dar poate or fi. Cate persoane sunt declarate discromate ? Statisticile spun,aproximativ ,cam 8 % populatie masculina si sub 1 %,FEMININA . sA CONSIDERAM TOTALUL 8 %. acest procent face ,la 22 milioane locuitori,cam 1.760.000 pesoane. Sa nu fie atat,sa consideram numai o cifra de cca. un milion de cetateni,cu grade diferite de afectare,de la neinsemnat la acromatism total. Cum trebuie priviti de catre stat acesti cetateni,contribuabili constiinciosi ? Cu cea mai crasa DISCRIMINARE? Li se intrezic drepturi cetatenesti,dreptul de a conduce o masina,.de a se deplasa liber ? Daca pentru un numar de persoane,cu dizabilitati,MULT MAI REDUS,s-au facut eforturi (impuse de U.E.,e drept),nu trebuie tinut seama si de cca.un milion de cetateni ,cu atat mai mult ? Este necesara infiintarea unei Asociatii sau ONG care sa impuna respectarea drepturilor cetatenesti si incetarea discriminarii. Domnii medici sa mai studieze si fizica. Cea mai fina apreciere de spatialitate ,volum si raporturi dimensionale se face in trun mediu cu predominanta de griuri,fara alte culori(acromat).Predominanta culorii perturba perceptia spatiala.Cat e de nefondat raspunsul MS la Interventia parlamentarului ! Semafoarele pot avea pe sursa luminoas(bec) lipit un ecran cu o fanta in forma de triunghi,cu varful in sus pt.verde si invers pt.rosu.Se pot gasi solutii,rapide si ieftine. Se poate merge pana la CEDO,asa zisul Avocat al poporului,este mai mult o instituie ornamentala,care da bine la imagine.
  Scuze,ca m-am intins. Alta data mai completez.
  Sa auzim numai de bine !

 2. Va rog sa ma scuzati pt.intarziere. Abia astazi m-am putut ridica din pat,am fost foarte bolnav.Cand imi va permite starea de sanatate am sa va contactez. In legatura cu afirmatia citata,am studiat culorile ,am facut conspecte.Purtarea ochelarilor nu este infractiune.Statul ar trebui sa se implice in rezolvarea acestor cazuri. Asa cum se asigura(sau nu se mai asigura?)medicamente compensate,sa se asigure lentile speciale si ochelari si pentru aceste cazuri,in mod gratuit (sau aproape).Nu stiu daca testul Ishihara este cel autentic sau e o „varianta”,clocita de „ai nostrii”.Putere asociativa ? Cred ca e un efect de trompe-l,oeil. Trebuie sa caut in biblioteca.Deocamdata nu prea pot.Ce se prezinta ,asa zisele teste
  sarade olorate (ghici unde e iepurasul ? )nu lamuresc situatia . Sanatatea ochiului ,se determina indubitabil,prin recunoasterea culorilor spectrului,generat la frcvente standard si la un nivel de iluminare standard.Aici se determina fara dubiu ,ce poate sau nu poate recunoaste subiectul. Literatura despre culoare ,pe are o posed,este dinainte de 1990.
  Cu cele mai bune ganduri

 3. Stimate domn,
  Testul Ishihara s-a intrebuintat la caile ferate pt.mecanici. In vremurile eroice ale caii ferate,cand semnalele erau luminate cu lampi cu ulei de rapita(sursa luminoasa)avand niste „ochelari”colorati(sticla colorata,erau semnale mecanice,conta si forma semnalului-un brat mecanic situat in diferite pozitii,functie de comanda),mecanicul trebuia sa-l vada,iar noaptea sa perceapa culoarea luminii,la cel putin 700 de metrii,pana la un km,distante necesare pt.realizarea spatiului de franare necesar ppozitiei de oprire. Dar de atunci…e multa vreme. Astazi,la viteze de sute de km/ora(cai ferate moderne)situatia s-a schimbat.Unitatile luminoase sunt electrice cu lentile Fresnel,starea semnalului(liber/ocupat-oprire)se repeta electric pe bordul locomotivei,etc.,devenind un fel de” pilot automat”. Sa fii devenit soferii,mai ales amatori,comparabili cu cei care transporta mii de pasageri si valori de miliarde,sau cumva e o extrapolare ce seamana a abuz? Specia noastra e in plina evolutie. Sunt indivizi care au deplasata perceptia spre ultraviolet.In lumea „celor care nu cuvanta”,albinele percep ultravioletul. Marele pictor si profesor la Academia de arte frumoase,Camil Ressu (in „Insemnari”,Ed.Meridiane,Bucuresti,,1967),om cu o vasta cultura artistica si stiintifica,afirma ca artistii din antichitate nu vedeau „… toate culorile,ele se reduceau la cateva tonuri. Albastru a fost deosebit mult mai tarziu; in scrierile ce ne-au ramas din vremi indepartate nu se pomeneste de albastrul cerului, ci de VERDELE CERULUI.Academicianul Murnu,traducatorul Odiseei lui Homer,mi-a confirmat acest adevar. Astazi inca,nu vedem nuantele spectrului dincolo de violet,pe care candva,ochiul nostru le va percepe.”
  Imi permit o mica adaugire: Unele surse considera scufundarea continentului Atlantida (potopul biblic),in jurul anului 9564 i.e.n. Omul vechi,locuitorul continentului,traia intr-o atmosfera si ambianta foarte umeda,cetoasa. Soarele aparea inconjurat de un halou luminos,cerul avand o culoare laptoasa. Ochiul percepea ,in apropiere, verdele vegetatiei.Culoarea albastra nu ii era accesibila (si nici utila)neexistand ca atare. Biblia precizeaza ca dupa potop a aparut seninul cerului(albastru). Ar fi un indiciu ca si grosimea atmosferei a suferit modificari,lungimea de unda albastra este mai mica decat cea verde,difera puterea de penetrare prin stratul gazos. O dovada ar mai fi ca apele calde ale curentului Golfului(Gulfstream) au putu trece spre coastele nordice ale Europei(Scandinavia de astazi,modificand clima continentului european(Germania si tarile nordice,viitoare,erau sub o platose grea de gheata-ultima glaciatiune,Wurm,daca nu gresesc denumirea).Linia gheturilor si zapezilor cobora pana la muntii Carpati).SCufundarea Atlantidei ,a permis grupurilor umane supravietuitoare popularea continentului European,incalzirea climei,etc. Faptulo ca unii semeni ai nostrii vad altfel e o dovada a puterii de adaptare a speciei.
  Camil Ressu vorbind despre felul „cum vedem : ” Nimic nu ne amageste mai mult ca vederea.Dealurile,muntii,pomii la orizont,ii vedem albastrii,pomii de-alungul soselei ni se par inclinati;liniile paralele vazute in departare ne par convergente. Ne insala de asemeni umbra,lumina si culoarea;campul in plina lumina il vedem decolorat si,dimpotriva intens colorat cand cerul este innourat;pentru ca radiatia luminii decoloreaza toate corpurile apropiindu-le de alb.Mase diferite de culoare sunt inselatoare: o culoare intinsa pe o suprafata mare a tabloului ne apare mai intensa decat aceeasi culoare pe o suprafata mica.
  Marc Havel,profesor la Institutul francez de restaurare al operelor de arta,a scris o carte,tradusa si in limba romana si aparuta la Ed.Meridiane,Bucuresti,in anul 1980,in care,la pagina 290,afirma:”daltonistii au…,o acuitate foarte fina ca sa discearna griurile”. Fotografiile de precizie,in lucrari tehnico-stiintifice sunt cele in alb – negru. Progresand tehnica,ulterior si-au facut loc,si cele color.
  In lucrarea „Vederea culorilor”,autori P.Cernea si F.Constantin,Ed.Scrisul Romanesc,Craiova 1977,la paragraful (pag.50) ” Sensibilitatea tonala si cromatismul suprafetelor din jur”citim: „Adaptarea colorata altereaza sensibilitatea spectrala in sensul ca culoarea de adaptare este neutralizata iar culoarea complementara este intarita”.
  In lucrarea „Culoare si comportament”,autori M.Golu si A.Dicu,aparuta la aceeasi editura,dar cu cativa ani inainte(1974),autorii,vorbind despre”Raportuldintre perceptia culorii si perceptia formei” amintesc despre americanul H.Rorschach,autor al „Psychodiagnostics”,New York,1942. Observatiile au fost efectuate initial pe bolnavi psihici: „maniacii exaltati tind spre culoare,iar depresivii – spre forma”. ” Dominanta culoriiindica o deschidere spre stimuli externi. Se apreciaza ca asemenea persoane sunt sensibile,usor influientabile,instabile,dezorganizate,predispuse la expolzii emotionale. O dominanta a formei se asociaza cu o dispozitie introvertita,control sever asupra impulsurilor,o atitudine pedanta an-emotionala”
  Pe care din cei doi de mai sus l-ati admite sa va conduca masina ?
  Organizarea societatii fiind pe principiul „majoritatii”(tirania majoritatii)daca esti „altfel”,esti ostracizat.(singurul amendament admis-nu poti fi altfel numai in domeniul moral,aici esti sau nu moral).Extrapoland,atunci indivizi cu proprietati paranormale ar trebui internati in case de nebuni ? Nu seamana cumva cu prigoana securistica a celor internati la psihiatrie pentru ca au criticat „politica partidului” comunist ? (Vezi cazurile de la Poiana Mare si din alte locatii).
  Poate m-am intins excesiv cu comentariile.Scuze,daca da.
  Sa auzim numai de bine !

 4. Stimate domn,
  Am omis unele considerente din lucrarea citata mai sus.(Imi cer scuze).In cap.II,paragraf 9,pag.98(din „Culoare si comportament”,cap.II ,pf.9,intitulat”Raportul dintre perceptia culorii si perceptia formei”),se specifica: ” Ambele ne ajuta sa distingem lucrurile din jur,indeplinind ,deci,rolul,de indici de recunoastere si identificare.Forma poseda variabilitate mai consistenta din punct de vedere perceptiv decat culoarea ; paternele ei sunt mai pregnanat individualizate si mai constante in aprecierile subiective decat cele ale culorii”.
  La pag.101,citim : ” Culoarea influienteaza,se pare, destul de semnificativ si perceptia marimii: obiecte avand in realitate aceeasi dimensionalitate sunt apreciate ca fiind diferite;daca sunt colorate in tonalitati cu efecte contrare,unul intr-o culoare expansiva – care dilata,iar altul intr-o culoare concentrica exercitand o actiune de stingere si comprimare spre centru. Efectele cele mai puternice se obtin prin asocierea albului(dilatator) cu negrul (comprimant),albastru inchis (concentric) cu rosu _ portocaliu (excentric) ,violet (concentric) cu galben stralucitor (excentric) „.

 5. …da se poate adapta foarte usor un semafor …peste rosu+acelas format al indicatorului stop cu forma respectiva (fiind astfel mult mai usor de identificat);peste verde sageata +acelas format ca si al indicatorului obligatoriu inainte;iar galbenul poate ramine asa cum este.In ceeace priveste indicatoarele acestea sunt mult mai usor de identificat datorita formelor lor diversificate.Posibilitati sunt mult mai multe decit atit…vointa celui ce are puterea de a le schimba pe cele actuale nu exista…Pacat caci sunt sefi de comisii nationale,ministrii incapabili(marionete,sclavi ai unor dictatori)…dar nimeni nu „traieste” vesnic.

 6. Individa aia, Monica Pop, cum isi permite sa sustina ca legea este gresita ?! Ordinul 350/2003 este de fapt traducerea exacta a unei directive EU. Romania, prin Constitutia sa este obligata sa accepte ca stat membru directivele UE. Cine este aceasta Monica Pop ca sa conteste directivele (legile) UE si sa instige la nerespectarea legilor ?!! Daca acest act normativ este facultativ atunci si functiile ocupate de aceasta Monica Pop sunt facultative. S-a mai luptat o nenorocita de clinica de oftalmologi din Oradea in a contesta acest ordin, dar justitia din Romania, a dat verdictul normal: actiunea nu are fond !!!

 7. se pare ca suntem foarte multe persoane cu aceste probleme,din pacate si eu ma numar printre ele, sunt din sibiu am fost respins la doua cabinete(doar doua sunt in sibiu),mentionez ca am am vrut sa fac analize periodice . anul trecut cand am fost pentru angajare acelasi doctor mi-a dat apt si aveam aceleasi probleme ,acum nu imi da , adica am facut permisul de conducere B C E atestat transport marfa ,agabaritic am atestat de automacaragiu,lucrez ca automacaragiu si acum ce sa fac ?sa imi dau demisia ca maram nu fac bine diferenta bine intre rosu si verde la testele pshihatra????>……. i-am intrebat daca am voie sa port ochelari pentru discromati si au zis ca nu stie dar oricum nu ma lasa…le-am zis sa imi spuna daca in lege scrie ca nu am voie sa port ochelari ptr discromati si au zis ca nu ii intereseaza da ei nu ma lasa… tatra nenorocita si popor nenorocit….. scuzati gramatica dar sunt si grabit si nervos cand vad oameni imbecili… si nenorociti

 8. Bravo pentru initiativa Vasile Tomoiaga, mai sunt multe demersuri de facut pana sa-i facem pe cei ce stau in functii sa nu se mai gandeasca la bani in primul rand, poate ca DNA incepe sa-si faca treaba dar si noi ar trebui sa strigam cu o singura voce mai ferma prin intermediul unei asociatii care sa reprezinta si interesele celor 8% dintre noi asa cum si minoritatile o fac si o fac destul de bine in romania.

 9. Salutare. Ma numesc Gin si as dori sa stiu daca s-au mai facut ceva demersuri in privinta persoanelor cu aceasta problema, in afara de acel memoriu facut de Vasile Tomoiaga. Respect pentru omul asta, care a avut curaj sa incerce sa convinga „capetele luminate” gen M.P. sa accepte ca nu suntem anormali. Multumesc si sper ca va veni si soarele pe strada noastra.

 10. Salutari, si eu sunt unul dintre voi si am o discromatie usoara si din pacate m-am lovit de aceeasi problema, n-am trecut de testele psihatra si am fost indrumat la bucuresti (eu fiind din sibiu). Dar din cautari am dat de un medic (care este grec) care si-a deschis un cabinet in sibiu . Pana anul trecut a trebuit sa dau „partea lor” pe la alte cabinete.Anul trecut am mers la el si mi-a facut analize si a observat ca am o usora discromatie din cate am inteles eu la rosu si verde dar nu ceva grav. Ce va zic e ca mi-a oferit o hartie care sa dovedeasca ca am o usoara discromatie dar sunt apt si aceea hartie imi va fi de ajutor toata viata pentru ca anual fac analize si cand ajung la oftalmologie ii pun hartia in nas si nu ma mai pune la teste doar la numerele acelea daca le vad de la departare. Dupa ce am fost refuzat anul trecut de doctorita m-am intors la ea cu hartia aceea si i-am inchis gura si mi-a dat apt, anul asta am fost la alta clinica la analize anuale si i-am aratat hartia si ce sa va zic:apt… . Daca vreti adresa cabinetului lasati-mi un email pe ionutparos@yahoo.com si o sa v-o dau, momentan va scriu din italia si nu mai stiu adresa dar ma intorc si o sa o caut si v-o dau cu mare drag. Pentru mine doctorul acela a fost un mare ajutor,mi-a zis sa am grija de hartia aia pentru ca o sa imi fie de ajutor toata viata si inca ceva SPAGA a fot zero barat… Analizele au costat in jur de 300 lei. Bafta

 11. Ionut, as dori sa stiu daca acel document dat de acel doctor iti poate fi de ajutor si daca ai opta pentru politie, armata, pompieri, jandarmi etc. Ti-as fi recunoscator daca mi-ai putea da ceva informatii legate despre treaba asta. Bravo pentru domnul doctor care a inteles ca discromatopsia nu inseamna ,,orb”!

 12. Adresa e urnatoarea : Sibiu , str Calea Dumbravii, nr 17 , scara I, apartament 142. Numere de telefon 0740091774 sau 0369418073 iar numele doctorului este Voulgaropoulos Spyridon (si asociatii ) . El e de nationalitate graca, e un domn foarte cumsecade. Eu aveam deficienta la culoarea verde

 13. Gin cel mai bine e sa iei legatura cu doctorul, pe mine ma ajuta sa profesez meseria de macaragiu si sofer camion, unde eram refuzat . Iata ca si luna trecuta am fost la analize si i-am arata foaia iar in secunda 2 am primit apt. Deci eu nu am semne de multumire doctorului. Sa fiti sanatosi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s