Safari – the Non Crashing Version

Zilele astea Apple a lansat versiunea 3.1 a browserului Safari. Vara trecuta instalasem si versiunea precedenta, prima de fapt pentru Windows. Dar nu cred ca statea pornit mai mult de cateva secunde si crapa. Cand am citit de aparitia versiunii finale 3.1 am fost curios ce si cum a reparat Apple, si hop am instalat al 4-lea browser de pe calculator. Prima impresie: imi place. In special redarea fonturilor. Desi Apple e criticat ca foloseste o tehnologie de redare neobisnuita pentru ochiul obisnuit cu Windows, mie mi-a placut, probabil pentru ca textul e mai gros si il vad mai usor. Si arata mai elegant (browserul) decat oricare altul. Pe langa aspectele astea de laudat, deja am raportat cateva buguri la Apple.

  1. Nu merge scroll-ul de la touchpad-ul laptopului. Am inteles ca nici un touchpad Synaptics nu poate fi folosit pentru scroll. Too bad.
  2. Nu are buton New Tab (Tab nou). E un lucru cu totul natural ca un browser ce permite taburi sa aiba buton pentru tab nou. Safari nu are. Credeam ca bara de unelte (toolbar-ul) nu poate fi customizat deloc, ca la meniul contextul pe ea (la click dreapta) nu apare nimic. Da se poate customiza din View -> Customize toolbar. O sa gasiti pe acolo cateva butoane, unele putin folositoare, dar nu cel util pentru tab nou.
  3. Nu face refresh cand se schimba titlul paginii de Gmail. Daca deschid mailul cu 3 necitite, in titlu apare ca sunt 3. Daca mai primesc doua, in titlu tot trei afiseaza ca am.
  4. Tasta Space nu are comportamentul pe care un utilizator de Windows il asteapta. In cazul in care apare o intrebare de la brower (ex: Sunteti sigur ca doriti sa stergeti mesajul acesta?) raspunsul se poate selecta (in alt browser) si cu Space, si cu Enter. In Safari nu merge cu Space.
  5. Copy/paste functioneaza defectuos. Nu merge copiatul unei adrese din address bar daca pagina nu e incarcata (de ex. deschid un nou tab, scriu adresa partial, o selectez si o copiez fara sa incarc pagina), si uneori nici daca e incarcata. Mai mult, nu am putut copia text dintr-un mail.

O alta chesiune neplaculta este ca nu are Full Screen. Cu toate aceste neajunsuri (asta cu scroll-ul e chiar nasol) o sa ramana in test ca browser default o vreme, cu sanse de a ramane permanent. Am restaurat Firefox la rangul care-l merita: The Default Browser. Daca nici copy/paste nu merge ca lumea, nu mai avem ce discuta. In plus, imi strica si postarile din wordpress la editare.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s